Facili2transform

Inzicht
Proces
Resultaat

Aanstaande evenementen en trainingen

Webinar: Faciliteren van participatief film maken op afstand in tijden van Covid-19
dinsdag 26 oktober 2021 of woensdag 3 november, 2021,  15.00 - 17.00 uur, CET (Amsterdam, Berlijn, Brussel), online,  Gefaciliteerd door Simon Koolwijk

Toen in het voorjaar van 2020 de helft van de wereld door een lock-down ging en mensen vanwege de Covid-19-pandemie vanuit huis moesten werken, faciliteerden Ralf Otto en Simon Koolwijk namens ReflACION een participatief film maak proces vanuit huis. Vluchtelingen die in Duitsland, Turkije en Oeganda woonden, werden begeleid bij het filmen om te vertellen hoe de Covid-19 epidemie hun leven had beïnvloed.

Na dit experiment groeide de interesse vanuit projektorganisatie deze methodiek van remote participatieve storytelling in hun monitoring en evaluatie systeem in te passen. In 2021, werd een soortgelijk traject met vluchtelingen in twee locaties in Noord Griekenland uitgevoerd.

Simon zal een van de documentaires delen en een interactieve virtuele workshop faciliteren waarin de lessen uit een van de documentaires worden besproken en hoe het proces zou kunnen en werd gefaciliteerd. De virtuele workshops vinden plaats op 26 oktober, 2021 en 3 november, 2021, 15.00 - 17.00 uur. (log 15 minuten van tevoren in). Het maximale aantal deelnemers is 40 personen. Deelname is gratis. Meld je aan via het sturen van een e-mail naar Simon Koolwijk,  faccom@xs4all.nl of registreer via Event Brite 26 oktober, 2021 of via Event Brite 3 November, 2021.

5-daagse online training: Video/ photo-voice voor remote monitoring en evaluatie:    3 - 7 januari, 2022

‘Most significant change stories’ ondersteunen en bieden verdiepende kennis over gerealiseerde veranderingen. Zowel video als photo-voice zijn uitstekende hulpmiddelen om deze verhalen te verzamelen. De coronacrisis heeft nieuwe kansen gecreëerd om monitoring en evaluatie op een andere manier te doen. De beschikbaarheid van mobiele telefoons en virtuele vergadertools biedt mogelijkheden om op afstand video- en fotoverhalen vast te leggen in gebieden, waar humanitaire hulpverleners beperkte toegang hebben. Tijdens deze online training (dagelijks online sessies van 9.30 - 12.30 uur, uitgezonderd dag 1 en 2 die duren tot 15 uur)  maakt de deelnemer kennis met het vertellen van een ‘most significant change verhaal’ aan de hand van videobeelden of foto's. Via een monitoring en evaluatie case studie en door praktische oefening verkrijgen deelnemers vaardigheden hoe een kort videoverhaal van 2 - 5 minuten te maken.   Lees meer >>>

5-daagse online training: Faciliteren remote participatieve video voor monitoring en beleidsbeinvloeding: 13 - 17 december, 2021

Deze training geeft handvaten hoe een Remote Participatief Video proces de faciliteren. Tijdens deze vijf-daagse online training (dagelijkse online sessies van 10.00 - 13.00 uur)  ervaren en leren deelnemers hoe voor monitoring en advocacy een proces te faciliteren, waarbij samen een film - video wordt gemaakt met een groep actoren die deelnemen in een project met veel complexiteit. Deelnemers gaan samen met een  monitoring en evaluatie case aan de slag en zullen samen een participatief video proces doorlopen, waarbij op het eind van het traject de online geproduceerde film zal worden gescreend. Lees meer >>>>

Online Mini Film Festival: Bridging the Gender Pay-gap - 10 november, 2021, 19.00 - 21.00 uur CET (Brussel tijdszone)

Toen Simon Koolwijk in 2018 van plan was een korte film te maken over de loonkloof tussen mannen en vrouwen, werd hij afgewezen door een groot internationaal bedrijf dat regelmatig ruimtes verhuurt voor vergaderingen en filmopnames. Op basis van deze ervaring raakte Simon nog meer geïnspireerd. Hij regisseerde drie films over onderwerpen als de loonkloof tussen mannen en vrouwen, diversiteit en inclusie. Paralyzed; An Equal Deal – bekijk de trailer; Win by Diversity – Trailer bekijken
Simon benaderde de afgelopen jaren verschillende organisaties om zijn films ter discussie te laten projecteren. Helaas mislukten zijn pogingen. Een cliënt riep uit. "Als we films vertonen over de loonkloof tussen mannen en vrouwen in ons bedrijf, dan zullen de vrouwen in opstand komen en zullen de mannen zich vernederd voelen". "Als we iets willen doen aan de loonkloof tussen mannen en vrouwen, moeten we ons richten op de positieve aspecten van diversiteit en inclusie".
Nu, in 2021, blijft de loonkloof tussen mannen en vrouwen nog steeds een grote uitdaging. Ondanks dat veel organisaties beleid en plannen ontwikkelen op het gebied van diversiteit en inclusie, komen de veranderingen langzaam op gang. Vrouwen in de EU verdienen gemiddeld 15% minder per uur dan mannen voor soortgelijk werk of banen. Er zijn grote verschillen tussen de lidstaten: Estland heeft met 23% de grootste loonkloof, terwijl Roemenië met 3% de laagste loonkloof heeft. In België is de loonkloof 6% en in Nederland 15%.

Na drie jaar heeft Simon besloten dat hij deze films wil delen via een online Mini Film Festival dat plaatsvindt op 10 november 2021 voor projectie en discussie. We nodigen u van harte uit om deel te nemen en uw inzichten en gedachten te delen. Deelname is gratis. Maximaal 95 deelnemers. Schrijf je in op Event Brite 10 november 2021.

 

Nieuws

Subscribe to our Newsletter

* indicates required

Online projectie film 'Adapting to the Pandemic' door de deelnemers van de training Remote Participatory Video

Van 12 - 16 april 2021 namen vier deelnemers die werken met ngo's of particuliere bedrijven deel aan de training Remote Participatory Video. De 5-daagse online training werd gegeven door Ralf Otto en Simon Koolwijk. Als afronding van de cursus werd op 6 mei, 2021 de 12 minuten durende participatieve video 'Adapting to the Pandemic' vertoond en gedeeld met een publiek van 30 deelnemers afkomstig uit de organisaties waar de deelnemers aan het werk waren. Tijdens de 2 uur durende online sessie werden de voordelen, lessen en mogelijkheden met de deelnemers gedeeld. 

Lees meer nieuws in het nieuwsarchief

Quote Referentie

Simon is betrokken en helpt klanten om een diepere betekenis in de video boodschappen over te brengen

We hebben samen met Simon Koolwijk een korte introductievideo voor de Open Academy of Caring Economics gemaakt. Simon is een betrokken filmmaker die zijn klanten ondersteunt van het storyboard tot de filmbewerking om de diepere betekenis van hun boodschap te tonen en over te dragen.

Thera van Osch, Direkteur Open Academy of Caring Economics