Facili2transform

Beter proces en resultaat

Nieuws

Training video storytelling voor monitoring en evaluatie, 7 - 8 Februari, 2019
Op 7 en 8 februari 2019 namen twee monitoring- en evaluatie experts deel aan de tweedaagse training 'Video’s maken voor monitoring en evaluatie'. In twee dagen tijd hebben ze kennis opgedaan over het toepassen van video voor monitoring en evaluatie, cameratechnieken en de kenmerken van een goede video. Dit werd gevolgd door praktische oefening en toepassing op het ontwikkelen, filmen en bewerken van verhalen. Aan het einde van de training toonden en deelden de M & E-experts een korte videoproductie die ze tijdens de training op basis van twee case studies hadden ontwikkeld.
De volgende cursus vindt plaats op 24 - 25 oktober, 2019, lees meer>>>  Cursus video's maken voor monitoring en evaluatie.

Participatieve video en de win-win van diversiteit en inclusiviteit - Januari, 2019

Tijdens het evenement 'Being Human in Agile Times' georganiseerd door Capgemini - Agile on the Fly op 21 januari 2019, hebben Saskia Ivens en ik een workshop verzorgd over de Win-Win van diversiteit en inclusiviteit in een agile werkomgeving. Met een groep van 10 deelnemers bespraken we 'uitdagingen, kansen en oplossingen - voor gender, diversiteit en inclusiviteit' in agile werkomgevingen door gebruik te maken van participatieve video. Tijdens de workshop lieten de deelnemers een aantal zeer interessante eye-openers via video zien over de toegevoegde waarde van het werken in diverse en inclusieve teams.

Video voor monitoring en evaluatie

Van 25 - 26 oktober 2018 heeft Facili2transform (Simon Koolwijk) de training Video voor Monitoring en Evaluatie uitgevoerd. Tijdens de training hebben deelnemers vaardigheden opgedaan over het toepassen van video voor het monitoren en evalueren van projecten. Bekijk de video met indrukken van deelnemers en de trainer Simon Koolwijk. De video is een gezamenlijke productie van zowel deelnemers als de trainer.

Als u geïnteresseerd bent in een training over video voor monitoring en evaluatie, raadpleegt u de website van Facili2transform. Website: https://www.facili.nl/

Video productie aftrap Multi stakeholder proces in het verbeteren van bio diversiteit in Polen (BIOGOV project)

Promuje Lodzkie, een van de projectpartners in het BIOGOV-project dat biodiversiteit in 8 Europese landen promoot, produceerde een video van hun eerste regionale stakeholdergroepvergadering. De deelnemers hadden een kans om hun mening te geven over hun rol en mogelijke bijdrage aan het BIOGOV-project, evenals hun uiteenlopende perspectieven op regionale biodiversiteit. Tijdens de vergadering gebruikten de deelnemers de door de Europese projectleider voorgestelde technieken. De eerste noemde "Rich Picture" - wat een soort plaatje is, een soort poster. Bij deze methode werken belanghebbenden samen om een ​​beeld te schetsen met hun inbreng in het project. Tijdens de bijeenkomst hebben deelnemers voorgesteld om traditionele fruit- en tuinbouwpraktijken te promoten, omdat dit de biodiversiteit in het ecologische systeem vergroot. Bekijk de video;
Projectmedewerkers van de Promuje Lodzkie en BIOGOV-partner werden getraind in participatieve video door Facili2transform in juli 2018 en dit is een van hun eerste videoproducties waarmee het proces met meerdere belanghebbenden kan worden gevisualiseerd dat bijdraagt ​​aan een verbeterde bio diversiteit in de regio.

Faciliteren talent en diversiteit

Op de 26e November jl. faciliteerde ik een workshop over Talent en Talent ontwikkeling bij een groot ingenieursburo. Deelnemers verkregen inzicht in ieders bewuste en onbewuste talenten en hoe deze talenten voor het werk ingezet en verder ontwikkeld kunnen worden. De bijeenkomst bracht vele eye openers en bracht in beeld hoe ieders talent meer in de schijnwerper komt te staan en op het werk verder ontwikkeld kan worden.

 

Aftrap facilitatie strategische planning met de Gouden Cirkel van Sinek

Op de 13e November, 2018 faciliteerde ik de Kick off van een strategisch plannings traject bij een internationale milieu organisatie. Hierbij werkte ik vanuit de principes van de Sinek's Gouden Cirkel.

 

 

Video’s maken voor monitoring en evaluatie - 25 en 26 oktober 2018
Op 25 en 26 oktober 2018 namen drie monitoring- en evaluatie experts deel aan de tweedaagse training 'Video’s maken voor monitoring en evaluatie' georganiseerd op het Kontakt der Kontinenten te Soesterberg. In twee dagen tijd hebben ze kennis opgedaan over het toepassen van video voor monitoring en evaluatie, cameratechnieken en de kenmerken van een goede video. Dit werd gevolgd door praktische oefening en toepassing op het ontwikkelen, filmen en bewerken van verhalen. Aan het einde van de training toonden en deelden de M & E-experts een korte videoproductie die ze tijdens de training hadden ontwikkeld.

Kino Paris - The Green Washing Machine

Van 21 - 29 september 2018 nam ik deel aan Kino Paris en produceerde samen met een Zwitserse, Franse en Russische acteur de korte film 'The Green Washing Machine'. De korte film gaat in op de toewijding van onze leiders, of ze daadwerkelijk verantwoordelijkheid nemen in de zorg voor het milieu.  De film vraagt zich ook af of de burgers zelf het milieu zo belangrijk vinden. Zijn we echt serieus in het stoppen van de degradatie van het milieu? Bekijk de film:

Documentaire - 'Win by diversity'

Van 1 tot 8 september 2018 nam ik deel aan Kino Berlino, dat deel uitmaakt van de Kino Kabaret-beweging. Daar produceerde ik met mijn team een ontroerende en boeiende documentaire over diversiteit en inclusiviteit. In deze documentaire 'Win by diversity' delen vijf Kino Kabaret-regisseurs en -artiesten uit vijf verschillende landen en drie verschillende continenten hun visie op diversiteit. Wat was hun eerste interculturele ervaring? Wat waren uitdagingen in interculturele samenwerking? En hoe hebben ze gewonnen van diversiteit. De documentaire geeft inzicht in de gevoelens, dilemma's en kansen van het werken met mensen met verschillende culturele achtergronden. Bekijk de trailer:


Het doel van deze 8 minuten durende film is om een discussie te openen met ngo's en bedrijven om bewustzijn en begrip te kweken voor de dilemma's, kansen en voordelen van het werken in verschillende teams.

Portretteren van Helden – Een documentaire over gender rollen in films
Van 27 juli tot en met 4 Augustus, 2018 maakte ik met Frederice Klinge een documentaire over gender rollen in films. Tijdens de ‘Cinema Sumeet’ in Keulen – Duitsland, één van de Kino Kabaret evenementen, interviewde ik 6 film regisseurs uit 4 verschillende landen over hoe zij gender in hun films portretteren en welke keuzes ze daarbij maken in het selecteren van hun karakters. Uiteindelijk, produceerde ik een documentaire van 10 minuten met de titel “Portretteren van Helden”.  Bekijk de trailer:

Als u interesse heeft om deze 10 – minuten documentaire te vertonen voor discussie over gender rollen in onze verhalen, neem contact op met Simon Koolwijk,  e-mail.   faccom@xs4all.nl  

Twee korte fictiefilms over gendergelijkheid

In mei en juni 2018 produceerde ik met een gepassioneerde crew twee films waarin gendergelijkheid wordt besproken in de werkomgeving. 'An Equal Deal', geproduceerd bij de Hamburger Kino, toont de dynamiek en interacties die plaatsvinden wanneer prestatiebeoordelingen en salarisonderhandelingen plaatsvinden. 'Paralyzed' toont het misverstand en de angst voor het begrip 'gendergelijkheid' binnen de multinationale bedrijfsomgeving.

'An Equal Deal'

Florence Jones vraagt ​​om een ​​salarisverhoging in haar bedrijf voor een uitstekende prestatie. Ze wordt echter gehinderd door obstakels in een door mannen gedomineerd bedrijf. De zaak wordt pijnlijk, wanneer Peter Dykes, een juniorverkoper die niet goed presteert, om een ​​salarisverhoging vraagt. Harry Hotchair, de verkoopdirecteur, gespeeld door Sam Twyman, toont een personage dat lijkt op een harde, stoere onderhandelaar die zou kunnen werken in een multinationaal bedrijf van vandaag. Actrice Stéphanie Reist toont het dilemma dat vrouwen vandaag tegenkomen in bedrijfsculturen die nog steeds door mannen worden gedomineerd. De film gaat in op de nog steeds bestaande uitdagingen op diversiteit en inclusiviteit waarmee mannen en vrouwen worden geconfronteerd in bedrijven, die nog steeds bestaan ​​na het # Metoo-debat in 2017. Director of Photography - Georg-Maria Prock. Bekijk de trailer:

 

'Paralyzed'

Wanneer Brian Kabaret een film over gendergelijkheid voorbereidt, wordt hij geconfronteerd met de bureaucratie van het internationale bedrijf KSI, dat ruimtes huurt voor vergaderingen en filmopnames. Hoewel Brian's film volgens de regels overeenkomst, twijfelt Patrick Sandstone, de receptionist of het verzoek kan worden goedgekeurd omdat hij vindt dat het een gevoelig onderwerp is voor de multinational. Brian wordt gedwongen te wachten in een bedrijf, dat niet in staat lijkt te beslissen over een onderwerp dat zijn reputatie zou kunnen beïnvloeden. Is gender nog steeds een politiek probleem? Aan de andere kant wordt Paulus 'idealisme uitgedaagd. Is hij niet te naïef? Heeft hij een te simpel beeld van een wereld, die veel complexer is? Zijn zijn aannames geldig? De film toont een geval waarin karakters dezelfde idealen  en sympathie voor elkaar kunnen hebben, maar verlamd zijn door de situatie en de omgeving waarin ze opereren. Directeur Fotografie: Fred Delsemme.  Bekijk de trailer

Heeft u interesse om één van deze twee films voor discussie over gender gelijkheid in organisaties in te zetten, neem contact op met Simon Koolwijk,  e-mail.  faccom@xs4all.nl 

 

De ronde van 12, Toertocht van 432 km op één dag
In juli 2018 reden circa 80 deelnemers de Ronde van 12 op een dag. Vanaf 's nachts 0.00 uur reden ze 432 kilometer door 12 provincies in Nederland.

Lees meer over dit fiets evenement dat jaarlijks wordt georganiseerd op  http://rondevan12.nl/     Samen met Leonie van den Schoor en Vida Skornsek filmden we deze één-daagse tocht.   Bekijk de video:

Baseline meting met participatieve video voor biodiversiteit in Europa
Van 2 – 6 Juli, 2018 werd een participatieve video interventie gefaciliteerd voor het BIOGOV – Interreg Europe project. Deze PV interventie was een baseline meting met een participatieve filmproductie over de teruggang van de weidevogel populatie in Friesland. Tijdens deze participatieve documentaire deelden actoren hun perspectieven over hoe maatregelen te nemen om de teruggang van de weidevogelpopulatie te stoppen en de biodiversiteit in de regio te verbeteren.  Communicatie professionals en natuurbeschermingsorganisaties interviewden actoren op het gebied van biodiversiteit in de provincie van Friesland, Nederland.

Het participatieve video traject is onderdeel van het BIOGOV project, dat plaats vindt in 8 Europese landen met als doel de biodiversiteit te verbeteren door inzet van de multi-stakeholder benadering. Participatieve video richt zich op het vergroten van het bewustzijn, het ondersteunen van het leerproces en het zichtbaar maken van de problematiek, de verandering en de actoren die bij het proces betrokken zijn.

Storytelling met film tijdens Hamburger Kino

Je kunt prachtige verhalen vertellen met poëzie, video en dans in één film.  ‘Angels of Hamburg’(Engelen van Hamburg)  is een productie, die ik samen maakte met Solomia Kushnir, Javid Ananda Wunsch en Sam Twyman tijdens de Hamburger Kino, die van 25 mei tot 2 juni, 2018 in Hamburg, Duitsland plaats vond. Bekijk de 3-minuut durende dans met het gedicht op het eind,  Engelen van Hamburg.

Filmmaken op Kino Budapest
Van 19 – 28 april, 2018 nam ik deel aan Kino Budapest.  Daar regisseerde ik de film ‘Cat Hunting  = op jacht naar de kat’. Deze korte film gaat over een Dieren lobbyist/ activist, die door een onverwachte gebeurtenis verandert in een dieren crimineel, als een kat zijn huis binnensluipt vlak voordat hij naar het vliegveld gaat. 

Tijdens Kino Budapest was ik ook Camera man voor de film ‘Kreeft’ (een misdrijf film over de laatst levende kreeft in Budapest) en ‘Roken van een joint’(een verhaal van een ambtenaar, die voor het eerst in zijn leven wil experimenteren met het roken van een joint) en zijn gevecht tegen zijn eigen gevoelens.  Zie enkele foto impressies van mijn werk;

Kino Budapest is onderdeel van Kino Kabaret, een beweging die de productie van ‘lowbudget’ korte films promoot.

Produktie korte film ‘Malheureuse coïncidence’ in Caen, Frankrijk
Als Thierry in een ver buitenland net mijn koffers heeft ingepakt en wil vertrekken, vind hij zijn gastvrouw bewusteloos op ’t toilet. De paniek en wanhoop die Thierry toen overviel, verfilmde ik in maart, 2018 in Caen met een Franse cast en crew in een korte film van 7 minuten.Bekijk de film ‘Malheureuse coïncidence’ (‘Unfortunate coincidence’) : 

Als je met jouw organisatie of project ook schokkende of buitengewone thema’s of verhalen wilt verfilmen met een korte speelfilm of korte documentaire voor dialoog en versnellen van verandering in de organisatie,  neem dan contact op;  e-mail.  faccom@xs4all.nl  

Quicky – De terugkeer van de Bulgaarse paraplu, Caen, Frankrijk
Van 16 – 23 maart, 2018 nam ik deel aan het Kino Kabaret in Caen,  Frankrijk. Kino Kabaret is een beweging welke filmmakers, technischi en acteurs bij elkaar brengt om experimentele korte films te maken. De films zijn levensverhalen en vaak grensverleggend. Op deze Kino Kabaret, had ik de eer om met een Franse cast en crew te werken. In één week was ik in staat om een 7-minuut durende film ‘Malheurese coïncidence’  (Ongelukkige samenloop van omstandigheden) te verfilmen en de Quicky – ‘De terugkeer van de Bulgaarse paraplu’.  De laatste film is een verhaal van 1-minuut, welke de mysterieuze moord met de Bulgaarse paraplu laat zien, welke in de jaren ’80 van de vorige eeuw tijdens de koude oorlog door de geheime dienst werd ingezet. Het verhaal werd actueel doordat de koude oorlog verhalen over spionnen en mysterieuze moorden in maart 2018 weer in de actualiteit kwamen. Bekijk de korte film ‘Le retour de parapluie bulgare’ (De terugkeer van de Bulgaarse paraplu).  

Zeg Néé tegen de afschaffing van de tv bijdrage in Zwitserland – Kino Geneve
In januari 2018 was ik camera man voor de korte film Qui Pro Quo, geregisseerd door Gérald Grauer. Deze korte film vertelt het verhaal van een gigolo en een loodgieter, die zich beiden vergissen bij het bezoeken van een klant. Deze film laat grappige misverstanden zien. Met deze film wil Gérald aantonen, dat het afschaffen van de maandelijkse tv bijdrage in Zwitserland tot meer nadelige dan voordelige effecten zal leiden. Uiteindelijk zal het op lange termijn de Zwitserse culturele sector aantasten en zal ook de ontwikkeling van jonge Zwitserse artiesten en filmmakers in gevaar brengen. Het referendum over de afschaffing van de tv bijdrage zal plaats vinden op 4 maart, 2018. 

Doe mee aan experiment Digital Storytelling voor visualiseren resultaten burgerinitiatieven voor dialoog tijdens Gemeenteraadsverkiezing in maart 2018

Bij digital storytelling krijgen burgers, maatschappelijke organisatie, wijkraden, gemeentelijke instanties en andere partijen de mogelijkheid om successen van ingezette veranderingstrajecten te visualiseren.  Bij digital storytelling worden deelnemende partijen de regisseurs van de film. Zij zijn degenen die het verhaal vertellen en dus zowel voor als achter de camera zullen staan.  Met de naderende gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart, 2018 biedt dit experiment een uitstekende gelegenheid om bereikte resultaten en veranderingen te laten zien en dit voor verder debat/ discussie/ dialoog in de gemeente in te zetten. Deze aanpak zal onder meer bijdragen aan het dichter bij elkaar brengen van burgers en de gemeente.

Het digital storytelling experimenteel traject draagt bij tot:
• Het versterken van verbindingen en vertrouwen tussen partijen, die bij een gemeentelijk veranderingstraject betrokken zijn;
• Het toenemend inzetten van door burgers en partijen gemaakte video/ film of fotoverhalen bij gemeentelijke discussie en besluitvorming;
• Het dichter bijelkaar brengen van burgers en de politiek;
• Het ontwikkelen van lokaal creatief talent in de gemeente, wat op lange termijn bijdraagt aan het vergroten van lokale werkgelegenheid in de creatieve sector.

Wij zoeken gemeentelijke instellingen, burger initiatieven, wijkraden, maatschappelijk werkorganisaties die in de afgelopen maanden of jaren een gezamenlijk veranderingstraject hebben ingezet en de ingezette veranderingen en bereikte resultaten willen visualiseren met een film.  Download de flyer  'Doe mee aan experiment: Visualiseer resultaten burger initiatieven en democratische vernieuwing'

Bent u geinteresseerd neem contact op met Simon Koolwijk.  e-mail.  faccom@xs4all.nl,  of telno. 024 350 44 37  of  06 106 24 575

Kino Kabaret in Geneve, Zwitserland
Van 13 – 26 januari, 2018 nam ik deel aan het Kino Kabaret in Geneve, Zwitserland. Kino Kabaret is een beweging, die zich inzet voor het ondersteunen van mensen die een passie hebben met het maken van films. Filmmakers, acteurs, camera en geluidstechnischi, musici, decor ontwerpers en make-up specialisten komen samen om in een aantal rondes korte films te maken. Op de laatste dag van het Kino Kabaret had ik het genoegen om samen met Robin Derek en Olivier Guibert een korte film te maken voor de campagne ‘Zeg nee tegen Geen Kijkersbijdrage’.  Deze campagne bediscussiert of de Zwitserse bevolking ‘Ja’ of ‘Nee’ in een referendum moet stemmen tegen het afschaffen van de Kijkersbijdrage, die de Zwitserse burger maandelijks betaalt ter ondersteuning van de publieke omroep en de culturele sector. Gedeelte van deze bijdrage wordt gebruikt om de Zwitserse culturele sector, opkomende artiesten films, documentaires en theater producties te maken. De ‘Ja’ stemmers komen meest uit de hoek van de rechts exterme partijen, Bankiers en populisten. De ‘Nee’ stemmers worden meest vertegenwoordigd door de culturele sector. Deze een minuut video is een parodie hoe politiek en financieel krachtige partijen het referendum zouden kunnen beinvloeden.  Bekijk;  

Nedworc Nieuwjaar’s Netwerkdag
Op 4 januari, 2018 organiseerde Vereniging Network de Nieuwjaar’s Netwerkdag. Nedworc is een vereniging van deskundigen actief in de internationale samenwerking. Tijdens deze dag namen leden deel aan workshops om daarmee hun kennis te vergroten en te verbreden over vraagstukken in internationale samenwerking. Deze dag was ook een uitstekende gelegenheid om te netwerken en collega’s te ontmoeten. Bekijk impressies van deze dag op: 

Debat Migratie en Ontwikkeling
Op 4 januari, 2018 organiseerde Vereniging Nedworc tijdens de Nieuwjaars Netwerk dag een debat over migratie en ontwikkeling. Sprekers, migratie deskundigen, Jeroen Corduwener en Kiza Magendane gaven een interessante inkijk in 't migratie vraagstuk. Het leverde een boeiende en levende avond op, die ik mocht filmen. Bekijk de 4-minuut durende video met impressies en quotes.

Vloggen voor de ‘Magische Fontein’
Jongeren die participeren in het project ‘Vakkanjers Pioneers’ namen op 7 November, 2017 deel aan de workshop vloggen. Deze training was een kick off. In de komende maanden zullen de jongeren korte vloggen publiceren over de voortgang die ze maken als ze aan de slag gaan met het maken van een ‘Magische Fontein’ en een ‘Informatie Panel’ die helpen om wateroverlast na heftige regenval te managen. Dit project staat in het teken om technisch onderwijs onder jongeren te promoten en het ondersteunt de Nederlandse Unie van Waterschappen om nieuwe ideeën op te doen hoe met extreme weersomstandigheden om te gaan als gevolg van klimaatsverandering.

Vakkanjers aan de slag met vloggen in de komende maanden
Op 31 Oktober, 2017 verzorgde ik de workshop ‘Vloggen en Videomaken’ voor studenten in het VMBO onderwijs komende van scholen uit Oost- en Noord Nederland. Vloggen is een uitstekende manier om studenten te ondersteunen hun resultaten van hun projekt te visualiseren en hen te ondersteunen hun vertrouwen te ontwikkelen. Dit project dat wordt georganiseerd door Vakkanjers Pioneers en de Unie van Waterschappen heeft als doel om technische studies onder jongeren te promoten, zodat ze daarmee later professioneel aan de slag gaan. Dit project duurt tot maart 2018 en zal worden afgerond met een nationale finale waar het team, dat het best de ‘Magische Fountein’ heeft gebouwd tot winnaar zal worden uitgeroepen. Met de bouw van deze  ‘Magische Fonteinen’ wil het project bijdragen aan nieuwe innovatieve ideeën voor waterregulatie bij overmatige regenval.

Workshop vloggen en video maken voor studenten in het Voorbereidend Beroepsonderwijs (VMBO)

Op 26 October, 2017 verzorgde ik de workshop vloggen en video maken voor studenten van het Voorbereidend Beroepsonderwijs in het zuiden van Nederland. Deze studenten nemen deel aan het project Vakkanjers Pioneers, waarbij studenten aan de slag gaan met het maken van een 'Magic Fountain' en een 'Informatiezuil' voor het reguleren van water. De Unie van Waterschappen is de opdrachtgever van dit project. De studenten zullen tijdens de projectperiode gaan vloggen over de voortgang van het project. Hiermee kan de opdrachtgever en de Vakkanjers Pioneers de constructie van de objecten volgen en ondersteuning bieden aan de studenten. Foto's  Rick Thijssen

Kino Kabaret in München
Van 8 – 17 September, 2017 nam ik deel aan Kino Kabaret KinoM in München, Duitsland. Kino Kabaret is een evenement, waar filmmakers, producers, acteurs, camera, geluid, licht en décor professionals samen komen om korte films te maken. Dit doen ze in rondes van 48 – 60 uur.  Kino Kabaret gaat niet over competitie, maar over samenwerking. Verschillende acteurs en camera mensen kunnen gelijktijdig in meerdere filmprojecten participeren.
In drie ronden was ik betrokken bij de productie van 4 korte films, van welke ik twee het script schreef en de regie deed. Zie hieronder op de foto de ‘crew’ van de film ‘Eine Schlange mit Krawatte’. (Een slang met stropdas). Deze film waarvoor ik de regie deed, kun je bekijken op mijn vimeo kanaal https://vimeo.com/simonkoolwijk

Samen met Laslo Palfy creëerden we de film ‘Falsch oder Richtig’ (Onjuist of juist). Deze film met als thema ‘Fake news’ laat twee verschillende type mensen zien (gespeeld door Laslo Palfy), die van rijke en arme afkomst zijn. De film laat zien dat beiden een totaal ander perspectief op de wereld en hun omgeving hebben. Deze film kun je bekijken op mijn vimeo kanaal https://vimeo.com/simonkoolwijk

De tweede film, die ik regiseerde is een ‘Quicky’.  Een ‘Quicky’ is een film, die met weinig voorbereidingstijd en een korte draaitijd is uitgevoerd. Deze films zijn korter dan 2 minuten. Meestal hebben deze films een komisch karakter.  Bekijk ‘Evil Banana’.

 

Kinodynamique in Wenen
Van 14 tot 21 augustus, 2017 nam ik deel aan KinoKaberet in Wenen, Oostenrijk. Tijdens deze week kwamen 50 filmmakers en acteurs samen om korte films te maken.  Ik nam deel aan    4 filmproducties. Voor drie producties deed ik de cinematography en voor twee de montage. Bekijk de film Release voor welke ik het camera werk deed. Het verhaal gaat over verlies en het proces van verwerking van het verdriet. Bekijk;

Als afsluiting had ik de regie voor de film ‘Harmony on Holidays’. Samen met ons team maakten we een mooie productie. De film gaat over een echtpaar, waar de harmonie in hun onderlinge communicatie wordt uitgedaagd tijdens hun vakantie in Wenen. Zie onder een foto van één van de takes tijdens de filmopnames.

 

Festival op het Eiland - Cultureel Festival

Van 15 – 21 juli, 2017 was ik betrokken bij het maken van video producties op het ‘Festival op het Eiland’, een cultureel festival dat tijdens de Nijmeegse Vierdaagse Feesten wordt georganiseerd. Een team van bevlogen videomakers maakte elke dag een ‘After Movie’ van 1 minuut van elke dag. Bekijk de video’s op https://www.facebook.com/opheteiland.

 

Produceer en deel een video verhaal in één dag als onderdeel van het teamwork proces!
Op 13 juni, 2017 kwam het EEAS team samen om 3 organisatie vraagstukken te bespreken en te verfilmen tot een korte film van 2 minuten. De dag werd gefaciliteerd door Jeffer London en  Simon Koolwijk, die de groep begeleidde om 3 films te maken met genres zoals komedie en drama. Deelnemers maakten kennis met de basis principes van film maken, ontwikkelden hun scripts, filmden, maakten filmposters en monteerden het filmmateriaal tot een eind product. Het proces creërde een sfeer van plezier en hielp de deelnemers elkaar op een andere manier te leren kennen en nieuwe talenten bij elkaar te leren ontdekken. Download the flyer van deze een-daagse workshop 'Van verhaal tot film: Co-creatie in je team'. 

Winnaars Participatieve video competitie in het Ethiopische Social Accountability Programma
In Maart, 2017 organiseerde het Ethiopische Sociaal Accountability Programma de finale voor de participatieve video (PV) competitie voor organisaties, die PV  voor social accountability doelen hadden ingezet in 2016.  De participatieve video interventies werden toegepast om de voortgang en de duurzaamheid van het sociaal accountability proces te evalueren. Dit proces maakten de stakeholders in staat om hun successen te delen en vertrouwen te vergroten bij de implementatie van het proces. De competitie werd gewonnen door LIA in de B-categorie en YMCD in de A-categorie. De meest creatieve video werd geproduceerd door de PV interventie van de Guraghe Development Association. Alle organisaties werden tussen 2013 en 2015 getraind door Facili2transform in het verkrijgen van vaardigheden in participatieve video. Het was de derde keer sinds 2014, dat ESAP2 deze competitie organiseerde. Deze keer Facili2transform had zitting in de jury voor het geven van feedback aan de deelnemende organisaties.  Bekijk de video’s van LIA en de Guraghe Development Association.

Impressies van de Algemene Leden Vergadering Nedworc
Op 17 mei, 2017 organiseerde de Vereniging Nedworc, een netwerk organisatie voor professionals actief in internationale samenwerking, hun jaarlijkse Algemene Leden Vergadering. Leden deelden hun indrukken over de meerwaarde van Nedworc en de hoogtepunten van deze bijeenkomt. Bekijk video; 

Proeverij van Workshops op de Algemene Leden Vergadering van Nedworc
Op 17 mei 2017 organiseerde Nedworc, een vereniging van Deskundigen actief in Internationale Samenwerking haar Algemene Leden Vergadering. Voorafgaande aan deze bijeenkomst werd een serie van Proeverij Workshops georganiseerd om daarmee de leden up to date te houden met ontwikkelingen in de sector van Internationale Samenwerking. Hierbij een aantal impressies en indrukken van de deelnemers.  De video werd vastgelegd en bewerkt door Simon Koolwijk. Bekijk;

Evaluatie van de organisatie
De Centre for Collective Learning (Ccola) organiseerde haar jaarlijkse evaluatie team dag op de 13e Mei, 2017. Leden van de organisatie deelden persoonlijke en organisatie verhalen als een methode voor het leren van lessen. De video laat indrukken van deze dag bijeenkomst zien, die als doel had de capaciteiten van de organisatie te versterken.  Bekijk;

Studenten van het Mondial College in Nijmegen presenteren hun zelfgemaakte video en winnen de regionale competitie voor de constructie van een rescue unit
Studenten van het Mondial College, VMBO techniek, wonnen op vrijdag 17 maart, 2017 de regionale competitie voor het maken van een rescue unit voor noodhulpverlening, welke werd gepresenteerd aan het Rode Kruis. De competitie was georganiseerd door de Vakkanjers Pioneer, een organisatie die techniek onderwijs in Nederland promoot. De regionale finale werd gehouden in Eindhoven. In competitie met de anderen, bewezen de studenten van het Mondial College te Nijmegen, het meest creatief en innovatief te zijn in het maken van de rescue unit om daarmee mensen met verwondingen en blessures te verzorgen. De studenten presenteerden ook hun participatieve video over hun ontwikkeling tijdens het project. Deze video maakten de studenten onder begeleiding van Simon Koolwijk. Simon heeft zijn ervaringen en de procedures voor het maken van de video’s (inclusief filmen en monteren) door leerlingen in een handleiding vastgelegd. Volgend jaar, kunnen studenten die aan de competitie van de Vakkanjers Pioneers deelnemen gebruik van deze handleiding maken om video’s te produceren, als ze met hun project bezig zijn. Op 15 juni 2017 namen de studenten van het Mondial College te Nijmegen deel aan de nationale finale, waar ze de derde plaats behaalden. Bekijk de foto van het winnende team.

Video rapportage als een gereedschap voor vervolgbijeenkomsten in een organisatie ontwikkeling proces
Op 16 maart, 2017 faciliteerden Jeffer London en Mara Garafalo een Teambuilding dag voor het Directoraat van Sante B van de Europese Unie in Brussel. Deze teambuilding dag, genaamd ‘Becoming’ is onderdeel van het organisatie ontwikkelingsproces van het Directoraat. Indrukken en resultaten van deze bijeenkomst werden door Simon Koolwijk in een 8-minuut durende video vastgelegd. Dit video rapport wordt ingezet voor vervolgbijeenkomsten in het organisatie ontwikkelingsproces van de organisatie. Video rapportages worden steeds belangrijker in veranderingsprocessen, omdat geschreven rapportages steeds minder worden gelezen.  Zie groep foto van het Department van Sante B.

Bouw Bruggen en geen Muren
Op Wereld Speech Dag, 15 maart, 2017  kwamen in Brussel facilitators samen om verhalen te delen over het thema ‘Bouw Bruggen en geen Muren’. Het evenement werd georganiseerd en gefaciliteerd door Jeffer London met deelnemers van de Toast Masters en de International Association of Facilitators om aan te sluiten bij het wereldwijde evenement van Wereld Speech Dag door mensen de mogelijkheid te geven om hun stem te laten horen. Simon Koolwijk legde dit evenement met video vast en ontwikkelde samen met de deelnemers een script om de verhalen tot een video te vertalen. Binnen 7 uur, inclusief de facilitatie van de discussies en de video montage, was de video afgerond. Bekijk het resultaat op; 

Onderzoek naar praktijken van afvalbeheer in Guinee, Africa
Ccola, een organisatie die gezamenlijk leren en actie promoot, verzorgde in November, 2016 een onderzoek naar de bestaande praktijken op het gebied van afvalbeheer in Guinee, Africa. Joseph Seh, een van de leden van het onderzoeksteam, deed video interviews met de belangrijkste stakeholders op het gebied van afvalbeheer in de hoofdstad Conakry. Simon Koolwijk deed de montage. Het doel van het onderzoek was het identificeren van de bestaande praktijken en uitdagingen op het gebied van afvalbeheer, met name op het gebied van de gezondheidszorg. AGDS, een van de partner organisaties in dit project beheert een ziekenhuis en wil haar afvalbeheer systeem verbeteren. Deze video werd ingezet als onderdeel van de trainingen, waarbij stakeholders werden gemobiliseerd en gemotiveerd om infrastruktuur en verbeterd afvalbeheer systemen in Conakry, Guinee te ontwikkelen.

Politiek debat op Hogeschool Utrecht – video als gereedschap voor dialoog
Op 8 maart, 2017 organiseerden studenten van Hogeschool Utrecht een stadsdebat over sociale zekerheidsvraagstukken en het studenten leenstelsel met 4 politici van landelijke politieke partijen (VVD, PvdA, Geen Peil en SP). Het debat is onderdeel van de campagne van de landelijke verkiezingen, die op 15 maart, 2017 plaats vinden.

Dit project werd begeleid door Marco van Stralen, docent en coach van Hogeschool Utrecht – Afdeling Social Work. Simon Koolwijk begeleidde de studenten in het maken van video interviews, die voor de dialoog tijdens het stadsdebat werden ingezet. De studenten deelden persoonlijk vertelde verhalen met video interviews van deskundigen op het gebied van sociale zekerheid en studenten zaken. Het debat werd bijgewoond door 150 studenten van zowel het MBO als de Hogeschool in sociaal werk. De persoonlijke verhalen en de video’s droegen bij aan een boeiend debat, dat werd gefaciliteerd door Jan Roelfs, o.a. werkzaam voor Studio Sport.

Studenten in de afrondingsfase van video producties

Studenten van het Mondial college in Nijmegen zijn nu in de afrondingsfase van het produceren van zelfgemaakte videos voor de Vakkanjer Pioneer competitie. De studenten hebben inmiddels een eerste versie klaar van de productie van een mobiele EHBO unit, die in maart tijdens de regio finale Zuid-Oost Nederland aan het Rode Kruis zal worden gepresenteerd. Op 16 februari, 2017 rondden de jongeren een video met Bloopers af. Met veel plezier werd de eind versie van de door de jongeren gemaakte video met elkaar bekeken.  Zie foto hieronder:

Studenten filmen de constructie van een mobiele medische unit

Studenten van het Mondial College in Nijmegen maakten op 25 en 26 januari, 2017 video’s van het maakproces van een mobiele medische unit. Deze medische unit zal worden ingezet voor evenementen, waar mensen voor kleine blessures en medische ingrepen zullen worden behandeld. Het mobiele voertuig zal in het begin van maart 2017 worden afgerond en zal worden gepresenteerd op een regionale competitie. Het proces van videomaken wordt begeleid en gecoacht door Simon Koolwijk als onderdeel van de Vakkanjers Pioneers competitie. Ervaringen van dit proces zullen worden gedocumenteerd in een handleiding, die voor de competitie van volgend jaar voor alle teams in Nederland zullen worden gebruikt.

Start lancering nieuwe communicatie strategie van Vereniging Nedworc
Op 5 januari, 2017 werd het nieuwe communicatie plan van Nedworc gepresenteerd op de Nieuwjaarsbijeenkomst voor leden. In de komende maanden gaat het Nedworc communicatie team aan de slag om meer visuele verhalen te delen over haar activiteiten en haar leden over hoe deskundigen van Nedworc het verschil maken en toegevoegde waarde leveren in internationale ontwikkelingsprojecten. Simon Koolwijk is lid van het communicatie team van Nedworc, een netwerk van professionals in internationale samenwerking.

Video’s voor de MOOC ‘Help, er zit een knowmad in mijn organisatie!’
Begin december 2016 maakte Simon Koolwijk teaser video’s voor de Massive Online Cursus ‘Help, er zit een knowmad in mijn organisatie!’ Knowmad zijn leergierige professionals, die veel gebruik van sociale media en het internet maken om zichzelf als professional te ontwikkelen. Deze cursus wordt verzorgd door En Nu Online en vind plaats van 16 tot en met 27 januari, 2017. Bekijk één van de teaser videos

Studenten filmen het maakproces van een mobiele noodhulp unit voor het verplegen van mensen met kleine verwondingen
Op 15 december, 2016 ondersteunde ik leerlingen van het Mondiaal college in Nijmegen in het doen van camera oefeningen. De leerlingen maken filmpjes over het ontwikkelen van een mobiele noodhulp unit, waar mensen met kleine verwondingen, geholpen kunnen worden. Het project wordt georganiseerd door Vakkanjers Pioneers en beoogt om techniek onder jongeren te promoten. De beste medische noodhulp units zullen aan het Rode Kruis worden gepresenteerd. Met de filmpjes gaan de jongeren de ontwikkeling van deze units filmen. Het project loopt tot eind februari, begin maart 2017.

Studenten van Hogeschool Utrecht aan de slag met het maken van een korte film over een sociaal thema

Studenten van Hogeschool Utrecht van de studie social work en creative thearapie doen op 13 december, 2016 camera oefeningen als voorbereiding voor een korte film, die ze in het voorjaar van 2017 zullen maken. De film zal worden ingezet voor een dialoog, bewustwording en dialoog over een belangrijk sociaal thema. Het traject wordt begeleid door Marco van Stralen , docent social work HU en Simon Koolwijk, expert video storytelling.

Filmopnames voor de MOOC 'Help, er zit een knowmad in mijn organisatie!'

Op 1 december 2016 interviewde Simon Koolwijk 5 mensen om korte teaser video's te maken voor de MOOC 'Help, er zit een knowmad in mijn organisatie!' De MOOC gaat over hoe sociale technologie het leren vandaag de dag beïnvloed. The MOOC wordt gefaciliteerd door Joitske Hulsebosch, François Walgering en Sibrenne Wagenaar (op de foto).

 Workshop over sociale eigenaardigheden - IAF Nederland werkgroep Visueel Faciliteren

Samen met Rens Frommé en Anke Welten, verzorgde en faciliteerde Simon Koolwijk een workshop over sociale eigenaardigheden op de 25e november, 2016. Sociale eigenaardigheden van mensen kunnen het groepsproces en de dynamiek op een onverwachte manier beïnvloeden en daarmee ook de resultaten.  De bijeenkomst werd bezocht door 16 collega facilitators, die lid van de Internationale Associatie van Facilitators - Werkgroep Visueel Faciliteren. De workshop had een hoog vermaak gehalte en bracht waardevolle inzichten over het vakgebied faciliteren.  Sociale eigenaardigheden zijn ook een thema die herhaaldelijk in de korte films van Simon terugkomen.  

KinoBerlino

Van 20 tot 30 October, 2016 nam Simon Koolwijk deel aan KinoBerlino.  Dit evenement is onderdeel van het KinoKaberet, een netwerk van filmmakers, acteurs, camera  en support teams die regelmatig in Europa maar ook andere werelddelen workshops organiseren om met een 0 of zéér laag budget een film te maken.  Simon Koolwijk regisseerde twee films met twee verschillende crews in 6 dagen.;

Wiedergeboren

Dämonen im Kopf

Simon zal één van dez films indienen bij een europees filmfestival voor korte films..

Deel van het team, die de korte film 'Dämonen im Kopf' filmde en produceerde

'Franz Beckenbauer ist kein Boxer' vertoond in Kreuzberg, Berlijn

Op 20 oktober, 2016 werd de korte film 'Franz Beckenbauer ist kein Boxer', welke ik regisseerde met mijn team op de  CinemaSumeet in Keulen in augustus 2016 vertoond op in Cinema Moviemiento in Kreuzberg,  Berlijn als start van de  KinoBerlino filmweek.

Boekpresentatie 'Leren in tijden van apps, likes en tweets'

Op 13 oktober, 2016 presenteerden Joitske Hulsebosch en Sibrenne Wagenaar van En Nu Online hun nieuwe boek  'Leren in tijden van apps, tweets en likes'. Simon Koolwijk deed de filmopnames van dit evenement en compileerde een korte video Bekijk;

30 jarig jubileum van Stichting en Vereniging Nedworc voor professionals werkzaam in de nternationale samenwerking

Op 30 September, 2016 legde Simon Koolwijk  impressies met de filmcamera vast van het 30 jarig jubileum van de Vereniging en Stichting Nedworc. Beide organisaties vertegenwoordigen de belangen van deskundigen die werkzaam zijn in de internationale samenwerking.  Zie video;

Lees al het nieuws van Facili2transform in het  nieuwsarchief

Nieuws

 Debat Migratie en Ontwikkeling

Op 4 januari, 2018 organiseerde Vereniging Nedworc tijdens de Nieuwjaars Netwerk dag een debat over migratie en ontwikkeling. Sprekers, migratie deskundigen, Jeroen Corduwener en Kiza Magendane gaven een interessante inkijk in 't migratie vraagstuk. Het leverde een boeiende en levende avond op, die ik mocht filmen. Bekijk de 4-minuut durende video met impressies en quotes. 

Lees meer nieuws in het nieuwsarchief

Quote Referentie

Verhalen hebben impact!

Het uitval percentage van studenten is afgenomen, het gedrag van leraren is meer gedisciplineerd geworden, studenten nemen meer verantwoordelijkheid voor hun leerproces en de studie resultaten van studenten zijn sterk verbeterd op de Debre Work Junior School, mede door het social accountability proces. Omdat dit verhaal via het participatieve video proces werd gedeeld op een partner bijeenkomst besloot de lokale overheid na  de gezamenlijke dialoog om extra financiële middelen en ondersteuning beschikbaar te stellen voor andere scholen in de regio om 't social accountability proces te implementeren.