Facili2transform

Inzicht
Proces
Resultaat

Nieuws

Videocast interview Elfatih Atem, trainer participatieve video, Zuid-Soedan

Elfatih Atem is filmmaker en participatieve video trainer en expert, woonachtig en afkomstig uit Zuid-Soedan. In 2015 hebben Simon Koolwijk en Alfath Atem samen twee trainingen gegeven over participatieve video voor overheidsfunctionarissen in Equatoriale Staat, Zuid-Soedan, die werken aan schoon drinkwater en gezondheid. Zes teams, werkzaam in verschillende regio's van de Equatoriale Staat, voerden participatieve video-interventies uit na de eerste PV-training en leverden nuttige en interessante resultaten. In deze videocast delen Atem en Simon enkele ervaringen over hoe de PV-interventie het programma beïnvloedde en ten goede kwam. Momenteel voert Atem nogsteeds participatieve video-interventies uit met verschillende humanitaire organisaties in Zuid-Soedan.

Videocast klantinterview van Simon Koolwijk uitgevoerd door IMA International

In deze videocast deelt Simon Koolwijk zijn ervaring met participatieve video en waarom en hoe participatieve video het verschil kan maken bij complexe ontwikkelingsinterventies. Het interview werd afgenomen door IMA International..

Partnerschap met IMA International

In 2022 hebben we een samenwerking met IMA International gestart. IMA International is een internationaal ontwikkelingsadviesbureau, dat consultancy, training en facilitering biedt aan organisaties en professionals in internationale ontwikkeling. In 2022 bieden we onze eerste gezamenlijke cursus Participatory Video op afstand aan. De inschrijvingen zijn al geopend.  Registreer hier. IMA International heeft een animatie filmpje ontwikkeld, dat de achtergrond en meerwaarde van participatieve video visualiseert.

Jaaroverzicht van 2021 en vooruitkijken op 2022

Met plezier kijken we terug op het jaar 2021. We hebben online drie participatieve video-interventies afgerond. Een met ASB Griekenland, over het leven van vluchtelingen in de nederzettingen in Griekenland. Een andere interventie hebben we afgerond met IFHV en VENRO en gehost onder de paraplu van de academie voor humanitaire actie (aha). Daar hebben we 10 humanitaire hulpverleners uit zes landen online getraind in participatieve video. Een derde participatieve video-interventie werd gedaan en afgerond met de laboratoriumafdeling van het UMC Ziekenhuis in Utrecht, Nederland, gericht op teambuilding. Daarnaast hebben we twee online cursussen gegeven en afgerond in Remote Participatory Video met deelnemers uit 5 landen. Twee van hen implementeerden al een participatieve video-interventie met hun organisaties. Eén deelde en toonde een participatieve film over jongeren met een handicap in Kenia op een van onze twee filmfestivals. Daarnaast hebben we 4 webinars georganiseerd. Vijf cliënten deelden hun ervaringen in een videocast over de impact en resultaten van de participatieve video-interventies die we met hen hielden. Twee van onze films werden geselecteerd op twee internationale festivals. De dramafilm 'The mysterieuze verdwijning van de boerenvrouw' werd vertoond op het Toronto Multicultural Festival in Canada en de dansfilm 'Secret' werd genomineerd en vertoond op het Diorama Film Festival in Delhi, India.

Begin 2022 gaan we een samenwerking aan met IMA International. IMA International is een internationaal ontwikkelingsadviesbureau, dat consultancy, training en facilitering biedt aan organisaties en professionals in internationale ontwikkeling. Op 22, 23, 24 februari en 8, 9 maart 2022 bieden we onze eerste gezamenlijke cursus Participatory Video op afstand aan. De inschrijvingen zijn al geopend. Als je gretig geïnteresseerd bent, wees er dan snel bij, want het is een populaire cursus. Registreer hier.

We zien je graag in 2022 op een van onze evenementen en/of werken samen aan een volgende participatieve video-interventie of training. Wij wensen u een gelukkig, gezond en voorspoedig 2022!

Eén-op-één online training in Participatieve video

In december 2021 heb ik samen met Nuria Gaeta de 5-daagse online training in participatieve video op afstand en video voor monitoring en evaluatie afgerond. We werkten samen aan verhaalontwikkeling, opnames, interviews en montage.

Nuria deelde graag haar ervaring; Het was een inspirerende één-op-één training over Participatory Vide voor monitoring, evaluatie en leren. Ik ben verbaasd over de kracht van het maken van video's en storytelling om van gebruikers en hulpverleners/managers te leren en deze te versterken, de zichtbaarheid van het werk van hulporganisaties te vergroten en voor onze zaak op te komen. We weten allemaal dat rapporten saai zijn en in de meeste gevallen in de schappen blijven liggen zonder goed organisatorisch leren. Echte ongefilterede verhalen van mensen verheffen gebruikers, raken emoties en helpen en geven ruimte om te luisteren naar de mensen waarvoor we werken... Dit alles in slechts 8 minuten film!!! Ik hou er gewoon van!!!

Deelname aan paneldiscussie op het Diorama Filmfestival, India

Ik had het genoegen om deel te nemen aan een panelforum van het Diorama Filmfestival. Samen met 5 andere collega's mocht ik vertellen over de dansfilm 'Secret', geselecteerd voor het Diorama Film Festival. Het festival vond plaats van 18 - 24 december 2021 in Delhi, India.

Videocast klant interview met Axel Schmidt, Arbeiter Samariter Bund (ASB)

In december 2021 heb ik een videocast-interview gehouden met Axel Schmidt, Noodhulp- en Trainingscoördinator werkzaam op het hoofdkantoor van de Arbeiter Samariter Bund (ASB). Axel is een enthousiaste promotor van participatieve video. ASB Griekenland implementeerde tussen januari - juni 2021 een participatieve video-interventie in twee vluchtelingenkampen in Griekenland. Axel deelt zijn ervaring over hoe zijn deelname aan een PV-interventie met vluchtelingen in Rhinocamp, Oeganda, hem motiveerde om zijn collega's te overtuigen om het toe te passen in een van de regionale programma's van ASB. De participatieve video-interventie, die volgde in Griekenland, gaf de organisatie veel waardevolle inzichten, lessen en gedragsverandering over hoe vluchtelingen te ondersteunen bij het opbouwen van veerkracht in tijden van humanitaire hulp.

Stories of Transformation - Online Mini Film Festival

Op 25 november vond er een inspirerend online festival over participatieve video plaats met 42 bezoekers uit verschillende delen van de wereld. Corinna Philpott en Washington Sati deelden een prachtige film, gemaakt door dove jonge mensen in Kenia, waarin ze lieten zien hoe ze zichzelf hebben ontwikkeld en banen creëerden. Dirk R Frans (PhD) deelde een korte film over een water- en natuurlijke hulpbronnenbeheerproject in Afghanistan. In slechts 6 minuten kon hij de complexiteit van een natuurherstelproject laten zien, dat nauwelijks in een schriftelijk verslag is te verwoorden. Het festival werd afgesloten met de Making of van een participatieve video-interventie met vluchtelingen die in twee nederzettingen in Griekenland wonen. Ralf Otto en Simon Koolwijk vertelden hoe ze dit proces hebben gefaciliteerd, ondersteund door de verhalen van Hawa Emma, ​​Axel Schmidt en Xemi Bozini. We verwelkomen meer PV-makers, die graag hun verhalen of films willen delen, wanneer we een online minifestival op participatieve video hosten en organiseren.

Videocast klant interview met Corinna Philpott, MEAL adviseur Deaf Child Worldwide en Washington Sati, PV facilitator

In november 2021 vond een videocast-klantinterview plaats met Corinna Philpott, adviseur Monitoring, Evaluation, Accountability and Learning bij Deaf Child Worldwide en Washington Sati, Deaf Consultant en Participatory Video-facilitator. Ze delen hun verhaal over hoe een participatieve video-interventie werd uitgevoerd met dove jongeren in Kenia. Corinna volgde in april 2021 de cursus Participatieve Video op afstand met Facili2transform en direct na de training is ze begonnen met het implementeren van haar geleerde lessen. Ze kwam in contact met Washington en samen ontwikkelden en implementeerden ze de participatieve video-interventie. De jonge dove mensen waren enthousiast om deel te nemen aan dit project en we konden hun ervaringen en vooruitgang delen die ze de afgelopen jaren in het project hadden gemaakt. Ze hadden meer zelfvertrouwen gekregen en werkgevers waren zich meer bewust geworden van hoe ze met dove jongeren moeten communiceren en werken. Bekijk deze interessante videocast waarin Corinna en Washington hun verhaal delen. 

Voices - Online Training in Remote Participatieve Video

Eind oktober/begin november '21 namen humanitaire professionals uit Duitsland, Kenia, Somalië, Servië, Irak en Turkije deel aan een online training georganiseerd door de IFHV en VENRO en gehost onder de paraplu van de academie voor humanitaire actie (aha) . In een vijfdaagse training produceerden ze samen een participatieve video van 14 minuten over het onderwerp over wat het betekent voor humanitaire professionals om de mensen een stem te geven. Remote Participatieve Video stelt professionals in staat om een ​​dieper inzicht te krijgen in complexe processen bij humanitaire interventies. De training werd gefaciliteerd door Ralf Otto en Simon Koolwijk. De groep presenteerde gezamenlijk hun film tijdens een online vertoning op 18 november 2021. Het evenement werd bijgewoond door 45 mensen, voornamelijk van de organisaties waarvoor de deelnemers werken.

Videocast klant interview met Dirk R. Frans, expert water en landschapbeheer en senior evaluator

In november 2021 is er een videocast interview gehouden met Dirk R. Frans. Hij is een expert op het gebied van waterbeheer en senior evaluator. Hij past zijn expertise toe in landen als Bangladesh, Afghanistan, Koerdistan, waar waterbeheer en landschapsherstel en -behoud een belangrijke rol spelen. Dirk deelt zijn ervaringen over hoe de training Video voor Monitoring en evaluatie hem heeft geholpen om de kwaliteit van zijn werk te verbeteren. Hij deelt enkele interessante voorbeelden over waar fotografie en video een enorm verschil maakten bij de evaluatie en de besluitvorming over het verbeteren van de dienstverlening van NGO's, particuliere en openbare dienstverleners aan gemeenschappen.

Videocast klant interview met Lucia Nass, expert social accountability en lokaal bestuur

In oktober 2021 is er een videocast interview gehouden met Lucia Nass, expert social accountability. Ze was coördinator capaciteitsopbouw bij het Ethiopian Social Accountability Program tussen 2013 en 2019. Dit programma vond plaats in heel Ethiopië en er waren meer dan 100 gemeenschappen bij betrokken. Ze begeleidde en coordineerde de participatieve video-interventies die in dit programma plaatsvonden. De participatieve video-interventies die plaatsvonden, visualiseerden uitdagingen, veranderingen en genereerden dialoog voor verandering in gemeenschappen.

Making of van remote participatieve video - luisteren naar de stemmen van vluchtelingen

Tussen januari en juni 2021 werd een participatieve video-interventie uitgevoerd met vluchtelingen en humanitaire hulpverleners in Griekenland. Deze video laat het proces zien, ervaringen met het proces hoe de stem werd gegeven aan vluchtelingen over hoe zij het leven in de vluchtelingenkampen ervaren en over hoe zij hun toekomst zien. Het proces werd op afstand gefaciliteerd door Ralf Otto en Simon Koolwijk

Secret - Dans film

In de laatste week van augustus 2021 hebben we met een geweldig team de dans/poëziefilm Secret (5 minuten) gemaakt bij Kino Dynamique in Jena, Duitsland. De film vertelt het verhaal over verlies, rouw en acceptatie. De film is ingezonden naar een aantal festivals.

Revenge
Half augustus 2021 produceerde we samen met een inspirerend team een tweede dramafilm tijdens Kino Leipzig. “Revenge” is een komedie die het verhaal vertelt over drie mensen die elkaar bedriegen. Wraak heeft een prijs, die duidelijk wordt als het verhaal zich ontvouwt.

Mysterie van de verdwenen boerin

Half augustus 2021 nam ik deel aan Kino Datsche in Leipzig, Duitsland. Ik kreeg de kans om samen met een inspirerend team een ​​dramafilm in documentaire stijl te produceren. Mysterie van de verdwenen boerin vertelt het verhaal over de verdwijning van Alena van een boerderij. Drie kinderen, de zwager en de zus van Alena blikken terug op wat er de afgelopen 33 jaar is gebeurd. In september 2021 werd de film geselecteerd en vertoond op het 4e Multicultural Film Festival in Toronto.

Remote participatieve video met verhalen over vluchtelingen in Griekenland

Van januari - juni 2021 participeerde een team van vluchtelingen en leden van een lokale humanitaire organisatie in een remote participatieve video-interventie. Het belangrijkste doel van de interventie was om te luisteren naar de stemmen van vluchtelingen in twee vluchtelingenkampen in het noorden van Griekenland en om hun levenssituatie beter te begrijpen over wat momenteel belangrijk is in hun leven. Op 1 juli, 2021 werd het proces afgesloten met een online projectie. Het proces werd op afstand begeleid door Ralf Otto en Simon Koolwijk.


Tijdens de eerste fase van het project hebben de deelnemers hun vaardigheden voor het maken van video's versterkt, waaronder onderzoek, verhaalontwikkeling, filmen en monteren. Eind februari 2021 voltooide elk team per nederzetting een levensverhaal van een vluchteling. Tussen begin maart tot eind juni, 2021 werkten twee teams aan het voltooien van films met verhalen van vluchtelingen, die de meest belangrijkste issues in het dagelijks leven van vluchtelingen visualiseerden. Op 1 juli 2021 werden de films via een online screening gedeeld voor discussie en het nemen van vervolgstappen.

Online projectie film 'Adapting to the Pandemic' door de deelnemers van de training Remote Participatory Video

Van 12 - 16 april 2021 namen vier deelnemers die werken met ngo's of particuliere bedrijven deel aan de training Remote Participatory Video. De 5-daagse online training werd gegeven door Ralf Otto en Simon Koolwijk. Als afronding van de cursus werd op 6 mei, 2021 de 12 minuten durende participatieve video 'Adapting to the Pandemic' vertoond en gedeeld met een publiek van 30 deelnemers afkomstig uit de organisaties waar de deelnemers aan het werk waren. Tijdens de 2 uur durende online sessie werden de voordelen, lessen en mogelijkheden met de deelnemers gedeeld. 

Online tentoonstelling Zozan Hamo's Road to Hope

In maart 2021 heb ik de online expositie van Zozan Hamo's Road to Hope gefaciliteerd en begeleid. Zozan is een moeder die de oorlog in Syrië moest ontvluchten en haar kinderen in veiligheid bracht. Ze maakte een aantal mooie en indrukwekkende schilderijen van haar reis. Ik assisteerde ook bij het monteren van de korte video van 4 minuten met delen van de online expositie, het verhaal van Zozan en de dialoog.

Vibrations - Kino Terragonik
In februari 2021 produceerde ik online de film 'Vibrations' met een team van acteurs en filmmakers uit Spanje en Zwitserland. Een week lang hebben we samen online gewerkt. De opnamen vonden plaats in twee lokale studio's in Catalonië, Spanje. Deze film toont 6 emoties / gemoedstoestanden van mensen die gaan van wantrouwen en woede naar de staat van genezing en liefde. Het verhaal wordt prachtig weergegeven door 5 acteurs.

Online facilitatie van thematische webinars

Tussen april 2020 en maart 2021 faciliteerde Facili2transform meer dan 15 online workshops met de Nedworc Association over onderwerpen als basisinkomen, Covid-19, economische en geografische ontwikkelingen in Afrika, gezondheid, milieu en de duurzame ontwikkelingsdoelen.  Facili2transform heeft 6 openbare webinars gehouden over participatieve video op afstand.

Een participatieve video virtueel op afstand geproduceerd over de impact van de Corona-epidemie
Op 3 september 2020 werd de ‘Making off over remote participatory video’ gedeeld tijdens een gezamenlijke online workshop van ReflACTION, een netwerk dat door gemeenschappen geleide acties promoot tijdens humanitaire crisissen. Tijdens het online evenement, dat werd bijgewoond door 25 ontwikkelingsprofessionals, werd besproken hoe verhalen over menselijke verandering kunnen worden verzameld en gebruikt voor dialoog voor het geval mensen in afgelegen gebieden vanwege de epidemie moeilijk bereikbaar zijn. Bekijk de ‘ Making off’;

Korte dramafilm over psychisch huiselijk geweld geproduceerd tijdens Kino MMXX in Luik, België
In september 2020 produceerde een filmteam van acteurs en producenten gezamenlijk de dramafilm ‘Déconnecté’ tijdens Kino MMXX in Luik, België. De korte film van 7 minuten toont een geval van psychisch huiselijk geweld.

Korte dansfilm - online geproduceerd in Kino Terragonik, Spanje
In juni 2020 werd in Kino Terragonik in Spanje samen met een team van acteurs en filmploegproducenten een dansfilm geproduceerd. De dansfilm ondersteund door poëzie toont het verhaal van erotomania, een disfunctioneel menselijk gedrag.

Participatieve video gefaciliteerd online, documentatie en filmen van verhalen over de impact van Covid-19 op vluchtelingen in Duitsland, Turkije en Oeganda

In mei en juni 2020 voerde Simon Koolwijk samen met Ralf Otto een participatieve video-interventie op afstand uit met het ReflACTION-netwerk, Welthungerhilfe, Kulika en Handicap International. Het doel van de participatieve video-interventie op afstand was om te luisteren naar verhalen van vluchtelingen in Duitsland, Turkije en Oeganda over de gevolgen van de Covid-19-crisis voor hun leven en de initiatieven die ze hadden ondernomen om elkaar te helpen. Door een proces van videoconferentievergaderingen en online tools toe te passen, konden teams in de drie landen vluchtelingen begeleiden om verhalen op hun locaties met de camera op te nemen en vast te leggen. Alle relevante beelden werden gecompileerd en besproken met de PV-teams. Ten slotte waren er drie interessante documentaires klaar en werden gedeeld op een gezamenlijk online filmfestival. De drie teams kregen de kans om hun films en ervaringen te presenteren en te delen. De komende maanden zullen de organisaties in Duitsland, Turkije en Oeganda van plan zijn de video te gebruiken voor bewustmakings- en beleidsbeinvloedingsactiviteiten. Op basis van de verzamelde verhalen en feedback van de vluchtelingen zijn er al enkele aanpassingen gemaakt in de dienstverlening van de organisaties.

Workshop participatieve video visualiseert de toekomst van het werk in 2055, 2090 en 2125

Op dinsdag 3 december, 2019 faciliteerde ik samen met Hans Broeks de workshop participatieve video. Deelnemers visualiseerden de toekomst van het werk voor 2055, 2090 en 2125. Deze workshop maakt deel uit van het 'Art of Agile' netwerk, die het participatief maken van kunst promoot als inspiratie voor agile werken. De participatieve video's maakten onderdeel van een kunst expositie met beelden, foto's en tekeningen die het werk van de toekomst lieten zien. Dit evenement werd onder bezielende leiding van Ronald Teeuw gefaciliteerd op de locatie van Capgemini. Als kick-off werd de film 'The computer of the future' getoond, die we samen in het najaar van 2019 produceerden via een participatief proces. Op het einde van de workshop deelden deelnemers hun inzichten en leermomenten op een denkbeeldige aardbol. Lees meer over het proces: Absolute beginners - a responsive creative approach - auteur Ronald Teeuw, https://artofagile.wixsite.com/artofagile/post/absolute-beginners-a-responsive-creative-approach 

Participatieve video in Zuid-Soedan - Deelname van crisis getroffen mensen in de besluitvorming bij humanitaire hulp

In de hele maand oktober 2019 heb ik een participatieve video-interventie uitgevoerd in twee gemeenschappen in Zuid-Sudan. Mensen deelden hun verhalen over hoe door crisis getroffen mensen worden betrokken bij de besluitvorming bij het ontwerp, de uitvoering en de evaluatie van humanitaire interventies. De leerervaringen werden van 19 - 21 november 2019 gedeeld op het Forum of Reflaction, een netwerk dat lokaal geleide initiatieven van lokale getroffen gemeenschappen in crisissituaties promoot. De participatieve video-interventie heeft veel nieuwe inzichten opgeleverd en was zeer empowerment voor alle betrokken actoren.

Participatieve video als aftrap voor de dialoog over de 'Toekomst van het werk'. 
In de zomer van 2019 ontwikkelden professionals die deelnemen aan het netwerk 'Art of Agile' een script en een verhaal over 'de toekomst van het werk'. Op 27 september 2019 werd een korte film (8 minuten) opgenomen over de 'Computer van de toekomst'. Het verhaal vertelt vanuit het perspectief van 1984, wanneer mensen in een bedrijf 35 jaar vooruitkijken naar hoe de toekomst het werk er in 2019 zou uitzien. Deze film vormde de aftrap van de 'Art of Agile'-bijeenkomst over' de Toekomst van het Werk', die werd gehouden op 3 december 2019, waarbij alle deelnemers bijdroegen aan een gezamenlijk kunstwerk dat' de Toekomst van het Werk 'visualiseerde in 2055, 2090 en 2125. 

 

Lees al het nieuws van Facili2transform in het  nieuwsarchief

Nieuws

Subscribe to our Newsletter

* indicates required

Participatieve video als aftrap voor de dialoog over de 'Toekomst van het werk'. 

In de zomer van 2019 ontwikkelden professionals die deelnemen aan het netwerk 'Art of Agile' een script en een verhaal over 'de toekomst van het werk'. Op 27 september 2019 werd een korte film (8 minuten) opgenomen over de 'Computer van de toekomst'. Het verhaal vertelt vanuit het perspectief van 1984, wanneer mensen in een bedrijf 35 jaar vooruitkijken naar hoe de toekomst het werk er in 2019 zou uitzien. Deze film vormde de aftrap van de 'Art of Agile'-bijeenkomst over' de Toekomst van het Werk', die werd gehouden op 3 december 2019, waarbij alle deelnemers bijdroegen aan een gezamenlijk kunstwerk dat' de Toekomst van het Werk 'visualiseerde in 2055, 2090 en 2125. 

Lees meer nieuws in het nieuwsarchief

Quote Referentie

Het empowerende effect van participatieve video!

Ik ben erg gegrepen door het empowerende effect van participatieve video op de gemeenschap, overheidsofficials en publieke dienstverleners. Daarnaast gebruiken we de inhoud van de video's voor ons monitoring & evaluatie systeem in onze organisatie en de video's hebben ons geholpen om de vooruitgang in de publieke dienstverlening te meten bij de implementatie van het social accountability programma. Tigest Tewabe, Project coordinator, JECCDO